Wednesday, 15 August 2018

open door policy

A creative couple, a game developer and a television writer, in Tokyo commissioned a living space from the architectural studio +0 located in the maze of cul-de-sacs and blind-alleys that characterise the city’s central wards to blur the boundaries of our understanding and expectations of public versus private space, with the ground storey of the “House in Ōji” open to community ingress, egress and regress.  What do you think?  There is a touch of the surreal to the optical illusion, resolving a paved lane as one’s foyer.  The owners can elect to close their doors and any pedestrian can still easily sidestep the structure and continue along the path unimpeded but I would personally feel really self-conscience and guilty over capriciously restricting access after opening up my home.